16

nedjelja

ožujak

2008

Sveto i milosno vrijeme pred nama

Danas je Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodinove. Razmislimo malo o riječima koje čitamo u današnjem župnom listiću:

Cvjetnica nam predočuje dva događaja koja se taj dan oživljuju u vjerničkom slavlju: Kristov mesijanski ulazak u Jeruzalem i Kristova muka i smrt. Cvjetnica sa svojom dvoznačnošću uči nas vjernosti onome kome smo povjerovali! Još kad bi mu i svoje živote posve predali te ostali njegovi i kad nam kliču hvalama i kad se svijet uroti protiv nas; i onda kad su nam svi puti otvoreni, ali i kad nam na leđa tovare breme križa. I naš život vodi kroz "Raspni ga" do "Hosana". Budimo hrabri vjerovati – gledajući u zelenu maslinovu grančicu i cvijeće koje svojim imenom doziva ova nedjelja, ali još više zagledani u Njegovo lice – da je u Njegovoj patnji i uskrsnuću i naš život preobražen! Budimo odvažni i koračajmo sa svojim Spasiteljem kroz umiranje do života! Nema prečaca do uskrsnuća!


Počinje Veliki tjedan u kojem se na najposebniji način spominjemo temelja naše vjere: Isusove posljednje večere - preko koje i dan danas primamo stvarnu prisutnost Njegovog Presvetog Tijela; Isusove muke, osude, boli, smrti na križu - po kojoj je uništio našu krivicu i grijehe; i Isusovog uskrsnuća - po kojem je i nama darovano spasenje i uskrsnuće za vječnost.
Sudjelujmo u obredima Velikog tjedna u našoj župi:
  • Veliki četvrtak: u 18 h - Misa Večere Gospodnje, obred pranja nogu, zajednička sv. Pričest i klanjanje do 24 h (prilika i za sv. Ispovijed)
  • Veliki petak: u 18 h - obredi Muke Gospodnje, pjevanje Isusove muke, klanjanje sv. Križu, sv. Pričest
  • Velika subota: u 20 h - blagoslov vatre kod dvorane, paljenje uskrsne svijeće, Misa uskrsnog bdijenja
  • Uskrs: u 6 h - sv. Misa i blagoslov hrane, u 10 h - svečana uskrsna sv. Misa, procesija s Presvetim

Odvojimo si posebno vremena ovaj tjedan za razmatranje o tim svetim i spasonosnim događajima, o bezgraničnoj Ljubavi kojom smo spašeni, o primjeru življenja kojeg smo od Isusa primili... Ako želimo biti Njegovi učenici, moramo biti poput našeg Učitelja, i sada i poslije, i sutra i prekosutra, i ove godine i za 10 godina, do kraja! Želimo biti poput Njega! A kakav je On bio? Otkrivajmo i upijajmo neprestano iz svetih Evanđelja... Da je bilo boljeg puta od križa, i Krist bi ga odabrao. Nema prečaca do uskrsnuća.

<< Arhiva >>